Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween

Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween
Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween

Ciasto Grób to przyciągający wzrok wypiek składający się z murzynka, masy z soku typu Kubuś i polewy czekoladowej. Dekoracje uformowane na kształt nagrobków, które układamy na wierzchu sprawiają, że wygląda upiornie i koszmarnie. Jeśli lubicie zabawy halloweenowe to taki deser z pewnością przypadnie do gustu wszystkim uczestnikom imprezy.

 

Składniki na Ciasto Grób:

Murzynek:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • szklanka cukru (200 g)
  • 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
  • 4 łyżki czarnego kakao
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa pomarańczowa z galaretką:

  • 1 l soku typu Kubuś w kolorze pomarańczowym np. marchewka-jabłko-truskawka
  • 1,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek mleka

 

Dodatkowo:

kilka ciasteczek oreo, kilka wafelków kakaowych lub herbatników, biały pisak spożywczy

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania murzynka. Masło, cukier, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 35 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy masę pomarańczową. 800 ml soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki brzoskwiniowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na spodni blat murzynka i nakrywamy drugim blatem. Całość odstawiamy do wystudzenia.

Dekoracja

Czekoladę łamiemy na kostki i podgrzewamy razem z mlekiem w rondelku do rozpuszczenia. Ciasto można pozostawić w całości lub od razu pokroić na prostokątne porcje (jak na zdjęciu). Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Na herbatnikach lub wafelkach pisakiem wykonujemy napisy R. I. P. i inne. Przy pomocy noża wykonujemy w cieście niewielkie nacięcia i umieszczamy w nich ciasteczka – groby. Ciasteczka oreo oddzielamy od kremu i same ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Usypujemy z nich kopczyki pod płytami nagrobnymi z ciasteczek.

Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween
Ciasto Grób – pyszny i upiorny smakołyk na Halloween

 

Zobacz inne przepisy na murzynka:

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

Jogurtowy murzynek z malinami

Murzynek przełożony bitą śmietaną

Dwukolorowy murzynek z masą jogurtową

 

Print Friendly, PDF & Email