Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby.

Składniki (na 2 sztuki):

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • żółto jajka
  • płaska łyżka cukru
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • sól, pieprzDodatkowo:
  • białko jajka
  • garść sezamu

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, jajka, olej, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Farsz:  Kapustę drobno siekamy, odciskamy i opłukujemy jeśli jest zbyt kwaśna. Przekładamy ją do garnka, zalewam wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy.
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy odparuje z nich woda, dodajemy kapustę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy przez chwilę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wykładamy farsz i rozprowadzamy na całej powierzchni. Następnie zwijamy ciasto z nadzieniem zaczynając od dłuższego boku jak roladę. Zlepiamy końcówki.
Kulebiaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago