Szybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze.
Składniki:
- kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś)
- 5-6 ziemniaków
- spora marchew
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia).
chętnie zrobię, ale ile to trzeba zapiekać i czy pod przykryciem ?
Piekłam pod przykryciem, ok 1 h w temp 180 C. Najlepiej sprawdzać w czasie pieczenia czy warzywa są już miękkie.
a musi być pod przykryciem?
Pod przykryciem jest pewność, że nie stanie się zbyt suchy.
Piec w termoobiegu?
Osobiście nie piekłam w termoobiegu.