Zupa gołąbkowa

Zupa, do której wykorzystujemy składniki, które są nam potrzebne do zrobienia gołąbków.
W smaku nawet trochę przypomina gołąbki z sosem pomidorowym 😉 Ogólnie polecam przepis, bo zupa jest smaczna. Mi wyszła dość gęsta, zwłaszcza na drugi dzień, ale taką lubimy. Jeśli chcecie rzadszą, wystarczy dolać więcej bulionu.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • mała główka kapusty białej
  • 100g ryżu
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • ok 1 l bulionu (u mnie drobiowy)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • papryka wędzona i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy marchew startą na tarce o grubych oczkach i mięso mielone. Podsmażamy. Składniki z patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy posiatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Kiedy kapusta będzie prawie gotowa, wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy. Można ewentualnie jeszcze dolać bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy ryż.

zupa_golabkowa

Print Friendly, PDF & Email