Pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się również jako lunch do pracy czy lekki obiad.
Składniki:
- brokuł
- 4 duże ziemniaki
- pół ogórka szklarniowego
- papryka czerwona
- dwie garście kiełków na patelnię
- mała cebula czerwona
- olej lub oliwa
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka musztardy
- ząbek czosnku
- zioła dalmatyńskie, sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto, następnie odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem.
Surowe ziemniaki smazymy???
Tak.