Zupa, do której wykorzystujemy składniki, które są nam potrzebne do zrobienia gołąbków.
W smaku nawet trochę przypomina gołąbki z sosem pomidorowym 😉 Ogólnie polecam przepis, bo zupa jest smaczna. Mi wyszła dość gęsta, zwłaszcza na drugi dzień, ale taką lubimy. Jeśli chcecie rzadszą, wystarczy dolać więcej bulionu.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
- mała główka kapusty białej
- 100g ryżu
- duża cebula
- 2 marchewki
- ok 1 l bulionu (u mnie drobiowy)
- 500 ml passaty pomidorowej
- papryka wędzona i ostra
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy marchew startą na tarce o grubych oczkach i mięso mielone. Podsmażamy. Składniki z patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy posiatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości kapusty. Ryż gotujemy osobno w osolonej wodzie. Kiedy kapusta będzie prawie gotowa, wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy. Można ewentualnie jeszcze dolać bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy ryż.
Zostaw odpowiedź