Przepis na smaczną, soczystą i miękką karkówkę w sosie pomidorowo-majonezowym na obiad.
Składniki:
- ok.1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- kilka pieczarek
Sos:
- 4 łyżki ketchupu (dałam ostry)
- 2 łyżki majonezu
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- oregano
- pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz czarny
- sól
- papryka wędzona
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry ok.4 cm. Przyprawiamy solą , pieprzem i podsmażamy z obu stron na patelni na oleju, aż się zarumienią.
Cebulę kroimy w pół plastry, pieczarki na ćwiartki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Plastry karkówki smarujemy sosem z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy cebulę i pieczarki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 min. w temp. 180°C (do miękkości mięsa). Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 min.
Ranyyyy, ten obiad wygląda tak smakowicie, że nagle zrobiłam się strasznie głodna