Błyskawiczna danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepło na karnawałowej imprezie.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów salami
- kilka plastrów sera żółtego
- garść oliwek zielonych
- garść rukoli
Sos:
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki wędzonej
- oregano, bazylia
- sól
- pieprz ziołowy, pieprz cayenne
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje.
Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami, ser i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu układamy rukolę.
Zostaw odpowiedź