Tak przygotowany schab jest miękki i soczysty. Pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- ok 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- łyżeczka igiełek suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami.
Marynatą dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnie mięso wkładamy do rękawa, podlewamy pół szklanki wody (lub bulionu jeśli mamy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Mięso pieczemy około półtora godziny, pod koniec pieczenia można rozciąć worek, żeby się ładnie zarumieniło.
Zostaw odpowiedź