Pyszne bułeczki drożdżowe z białym serem – idealne na śniadanie.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 320 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki majonezu
- 50 g drożdży
- 50 g cukru
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g twarogu półtłustego
- żółtko
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy i studzimy.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, cukier, majonez, sól i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i żółtko, dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min.
Czy to ostatnie zdanie nie jest bledem? NIe rozumiem skad te kuleczki?
Rzeczywiście, przekopiowało się niechcacy 😉