Drożdżowe ślimaczki z serem

Pyszne bułeczki drożdżowe z białym serem – idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 320 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

 

Nadzienie

  • 400 g twarogu półtłustego
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy i studzimy.
Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, mleko, cukier, majonez, sól i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i żółtko, dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min.

slimaczki_bulki