Przepis na smaczny obiad z kapustą, ziemniakami i kiełbasą. Tani i prosty w wykonaniu.
Składniki:
- mała główka kapusty (biała lub włoska, świetnie sprawdzi się również młoda kapusta)
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g szynki albo kiełbasy
- 220 ml śmietany 30%
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- natka pietruszki
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 3/4 szklanki wody, solimy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z cebulą i kiełbasą również pokrojonymi w kotkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie i rumiane dodajemy kapustę (jeśli w garnku zostało zbyt dużo wody, odcedzamy ją najpierw. Całość mieszamy, dodajemy śmietankę i przyprawy i dusimy ok 15 min. Posypujemy natką pietruszki.
Zostaw odpowiedź