Warzywa smażone z wędliną

Szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp
  • duża cebula
  • marchew
  • fasola czerwona konserwowa
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano

Przygotowanie
Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy ziemniaki i marchew. Smażymy do miękkości, ja podlewam 1/3 szklanki wody, żeby mieć pewność, że nic się nie przypali. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i odcedzoną fasolę.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Łaciatek z makiem – efektowne i bardzo smaczne ciasto

Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…

23 godziny ago

Sałatka jarzynowa z burakami – sprawdzony domowy przepis

Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…

4 dni ago

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

6 dni ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

1 tydzień ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

2 tygodnie ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

2 tygodnie ago