Polecam przepis na pyszne, zdrowe słodycze – czyli batoniki marchewkowe z bakaliami, sezamem i słonecznikiem.
Składniki:
- 400 g marchwi
- 200 g płatków owsianych
- 160 g przesianej mąki
- 50 g słonecznika
- 100 g rodzynek
- 50 g daktyli
- 50 g sezamu
- 200 ml płynnego miodu
- 4 całe jaja
- 200 ml oleju
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy sezam i słonecznik. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, sezam ze słonecznikiem, daktyle, rodzynki i marchew. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka, miód i olej. Mieszankę wlewamy do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny. Ciasto studzimy i pokroimy w prostokąty.
Olej i mąka to chyba nie do końca zdrowe i niw wiadomo jaki też miód-dużo cukru
W porównaniu do batoników, które można znaleźć na sklepowych pułkach, to na pewno zdrowe 😛