Przepis na szybką i smaczną przystawkę na zimno – jajka w sosie z rzodkiewką i groszkiem.

Składniki:

  • 5 jaj
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu tartego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz.

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar wody i przekładamy do miseczki. Dodajemy groszek, majonez, śmietanę, jogurt, chrzan i przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie. Sos przekładamy do salaterki, na nim układamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

20 godzin ago

Ciasto Makowa Pokusa z wiśniami i kremem śmietankowym

Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…

4 dni ago

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

6 dni ago

Sałatka śledziowa po chłopsku – prosta, swojska i zawsze pyszna!

Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…

1 tydzień ago

Surówka po kreolsku – chrupiący i pikantny dodatek do obiadu

Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…

2 tygodnie ago

Ciasto Sołtysa – kawowy deser, który zawsze się udaje

Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…

3 tygodnie ago