Przepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim.
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie
Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy rozdrobnione widelcem mięso mielone, następnie dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy dalej 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko około 15 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małym spodkiem koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
View Comments
Chyba do tego sos byłby potrzebny? :) Nie są troche suche takie pierożki?
Nie, nie są suche. Można podać z sosem, ale nie jest to konieczne.