Przepis na smaczne pierogi pieczone z farszem z kiełbasy i pieczarek.
Składniki (na 6 dużych pierogów):
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 60 g oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek śmietany 18%
- szczypta soli
- 60 ml wody
- żółtko jajka
Farsz:
- 250 g ulubionej kiełbasy
- 250 g pieczarek
- cebula
- 200 g sera żółtego
Dodatkowo:
- białko jajka
- sezam
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i wyrabiamy ciasto, aż składniki się dokładnie połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pieczarki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce.
Ciasto dzielimy na 6 części (można więcej albo mniej, w zależności jak duże chcemy mieć pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 C, aż do zarumienienia ok 45 minut.
Zjadłam z chęcią!!! 🙂 Bardzo smacznie wygląda!