Kakao to może nieco zaskakujący składnik do spaghetti, ale bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i chili. Spaghetti jest bardzo smaczne, dla wielbicieli nieco ostrzejszych dań.
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu spaghetti
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ok 200 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kakao
- 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne
- sól, pieprz, papryka czerwona
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym.
Zostaw odpowiedź