Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao

Kakao to może nieco zaskakujący składnik do spaghetti, ale bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i chili. Spaghetti jest bardzo smaczne, dla wielbicieli nieco ostrzejszych dań.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ok 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kakao
  • 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym.

spaghetti_kakao