Pyszne skrzydełka pieczone

Pomysł na szybkie skrzydełka pieczone w smacznej marynacie słodko-kwaśnej.

Składniki:

  • 7-8 skrzydełek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z limonki
  • oregano
  • chili
  • papryka wędzona
  • sól

Przygotowanie
W miseczce mieszamy przyprawy, przecier pomidorowy, miód, oliwę i sok z limonki. Skrzydełka myjemy, osuszamy i odcinamy lotki. Smarujemy je marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 180 C pod przykryciem przez ok 35 minut, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia, żeby się ładnie zarumieniły.

skrzydelka_pieczone