Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki (dałam 200 g pszennej i 150 g żytniej)
- 6 łyżek masła
- ok. 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- szczypta kuminu
Nadzienie:
- 4 średnie ziemniaki
- spora marchewka
- ok 150 g groszku mrożonego
- cebula
- szczypta: kolendry, imbiru, chili w proszku
- sól
Przygotowanie
Mąkę, sól i kumin mieszamy ze sobą, dodajemy masło i rozcieramy palcami. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo wodę. Ciasto owijamy folią i odstawiamy.
Ziemniaki, marchew i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy przyprawy i groszek. Smażymy jeszcze chwilę, aż groszek zmięknie i odstawiamy do ostygnięcia.
Blat oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o boku ok 10 cm. Na kwadraty nakładamy po łyżce farszu, składamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe samosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Zostaw odpowiedź