Rolada szpinakowa z tuńczykiem

Przepis na efektowną i smaczną przekąskę, która na pewno zrobi wrażenie na niejednej imprezie.

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • łyżka oleju
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz

Nadzienie

  • serek kanapkowy
  • puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • 2–3 ogórki konserwowe
  • sol, pieprz

Przygotowanie
Szpinak odmrażamy, podsmażamy na oleju, aż odparuje z niego woda. Odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie. Następnie rozsmarowujemy na nim serek, układamy kawałki odsączonego tuńczyka na całej powierzchni. Przy jednym z brzegów układamy paski ogórka. Następnie wszystko zwijamy w roladę, potem zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

3 godziny ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

4 dni ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

1 tydzień ago

Bułki z parówką – miękkie, domowe i idealne na szybką przekąskę

Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…

1 tydzień ago

Ciasto Pijane Rafaello – wilgotne, kokosowe i obłędnie pyszne

Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…

2 tygodnie ago

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 tygodnie ago