Lekki sernik z chia na bananowym spodzie

Dietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała 368 kcal.

Składniki:

Na spód:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych

Na masę serową:

  • 800 ml jogurtu greckiego (light)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki żelatyny

Dodatkowo

  • 2 galaretki

Przygotowanie
Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy.
Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując.
Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy je na sernik i ponownie wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny.