Dietetyczny i zdrowy sernik na zimno na jogurtach greckich, z dodatkiem serka mascarpone i nasion chia. Jeśli sernik podzielmy na 12 porcji, to jedna będzie miała 368 kcal.
Składniki:
Na spód:
- 2 dojrzałe banany
- 1-2 łyżki miodu
- 2 szklanki płatków owsianych
Na masę serową:
- 800 ml jogurtu greckiego (light)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki nasion chia
- 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo
- 2 galaretki
Przygotowanie
Banana, płatki owsiane i miód miksujemy ze sobą. Owsianą masę wykładamy na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Spód odkładamy do wystygnięcia.
W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, natomiast galaretki w pół litra wrzątku. Odkładamy, aż ostygną. Nasiona chia mieszamy z jogurtem i również odstawiamy.
Do jogurtu z chia dokładamy serek mascarpone i cukier. Miksujemy dokładnie. Następnie powoli wlewamy ostygłą żelatynę, cały czas miksując.
Masę serową wykładamy na bananowy spód i całość odkładamy do lodówki.
Kiedy galaretki zaczną tężeć, powoli wylewamy je na sernik i ponownie wkładamy do lodówki na jakieś 3-4 godziny.
Jakie wymiary tortownicy?
ok 24 cm
Jaki to dietetyczny przy takiej ilości kal.A po co ten serek maskarpone on ma najwięcej kcl.
Moze dlatego, ze nie ma pol kilograma cukru oraz 2 kostek masla Alicjo.
pysznie wyglada. A ten spod bananowo owsiany-intrygujace!!! wyprobuje!
Ciasta to nie moja specjalność, ale musze to wypróbować bo wygląda kusząco! 🙂