Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki

Pyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi.

Składniki:

Klopsiki:

  • 250 g soi
  • jajko
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
  • bułka tarta

Składniki na bigos:

  • 250 g pieczarek
  • 4 średnie cebule
  • 4-5 kawałków papryki konserwowej
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • pół szklanki ketchupu
  • pół szklanki wody
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Na wieczór przed przygotowaniem klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, podsmażamy. Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki wrzucamy do głębokiego rondla, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią. Na koniec dodajemy keczup, rozcieńczony z wodą i mieszamy. Dusimy ok 20 minut.