Makaron z kurczakiem, cykorią i groszkiem w sosie śmietanowo-koperkowym to pyszna propozycja na szybki obiad. Przepis jest mało skomplikowany, a przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Danie za to jest pyszne, choć nieco kaloryczne ze względu na makaron i śmietanę. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić, gdyż makaron i sos śmietanowy to moje ulubione połączenie.
Do przygotowania tego dania użyłam makaronu tagliatelle, który jest klasycznym włoskim makaronem z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich płaskich wstążek o szerokości około 8 mm. Według legendy tagliatelle zostało stworzone w renesansie przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który zachwycił się pięknymi, złocistymi włosami Lukrecji d’Este i postanowił odtworzyć ich piękno w formie makaronu.
Składniki na makaron z kurczakiem (2 porcje):
- 250 g ulubionego makaronu (dałam tagliatelle, może być spaghetti, penne czy kokardki)
- duża pierś z kurczaka
- 2 cykorie
- 2 garście groszku mrożonego lub konserwowego
- 180 ml śmietany 30%
- pęczek koperku
- sól, pieprz, papryka ostra, pieprz czosnkowy
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie przelewamy go zimną wodą. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy papryką i pieprzem czosnkowym i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cykorię. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajmy śmietanę i dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy groszek i posiekany koperek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron i całość mieszamy, aby sos dokładnie oblepił makaron.
Zostaw odpowiedź