Przepis na pieczarkowe kotlety mielone w sosie musztardowym. Pysznie smakują z ziemniakami i surówką. Polecam na obiad albo jako imprezową przekąskę na ciepło.
Składniki na kotlety mielone w sosie musztardowym:
- 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowo-wołowe)
- 6-7 pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kajzerka
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
Sos:
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 0,5 szklanki bulionu (drobiowy)
- 2 łyżeczki musztardy (rosyjska)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą i rozdrobnioną kajzerkę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa jest zbyt luźna dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z oby stron na złoty kolor. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy mąkę i mieszamy aż lekko zbrązowieje. Następnie powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy musztardę, wymieszaną ze śmietaną, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Sosem polewamy kotlety.
Zostaw odpowiedź