Lekkie ciasto jogurtowe z truskawkami

ciasto jogurtowe z truskawkami
ciasto jogurtowe z truskawkami

Lekkie ciasto z pieczonego jogurtu i truskawkami to wyśmienita propozycja na szybki i prosty letni deser. Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami przyda się w sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego.

Składniki:

  • 1,5 l jogurtu naturalnego
  • szklanka erytrytolu (200 g)
  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 3 białka
  • ok 250 g truskawek
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Do miski wkładamy jogurt, erytrytol i budynie w proszku. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Truskawki czyścimy, odrywamy od nich szypułki, przekrawamy na pół i obsypujemy mąką ziemniaczaną. Masę jogurtową przekładamy na blaszkę (moja ma wym. 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Truskawki układamy w na wierzchu w równych odstępach. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy ok. 60 minut.

ciasto jogurtowe z truskawkami
ciasto jogurtowe z truskawkami