Meksykański torcik z tortilli
Ta potrawa to burito i lasagne w jednym. Meksykański torcik z tortilli zasmakuje wielbicielom obu tych dań. Jest prosty i szybki do zrobienia, a prezentuje się bardzo efektownie.
Przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Oba składniki podsmażamy chwilkę na oleju, następnie dodajemy mięso mielone. Smażymy następne kilka minut, po czym dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pomidory z puszki. Całość dusimy, aż sos z pomidorów się nieco zredukuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i przyprawiamy do smaku. W okrągłym naczyniu żaroodpornym albo tortownicy na spodzie układamy placek tortilli, na niego nakładamy 1/3 mieszanki meksykańskiej i posypujemy to żółtym serem. Następnie układamy kolejny placek tortilli i powtarzamy resztę czynności aż do wykończenia warstw. Całość zapiekamy około 25 minut w temp 180.
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Następnie dolewamy wodę i całość zagniatamy rękoma kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbytnio kleić się do dłoni, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy na koło o średnicy naszej patelni. Placki smażymy na suchej patelni po około 3 minuty z obu stron.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…