Przepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięs. Dwutygodniowa surówka z kapusty smakuje jak te serwowane w chińskich restauracjach.
Składniki:
- 3 kg białej kapusty
- 4 marchewki
- 4 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki cukru
Zalewa:
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, natkę siekamy. Składniki łączymy ze sobą i zasypujemy pół szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę.
Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Po godzinie kapustę z warzywami odciskamy i zalewamy zimną zalewą. Surówkę przekładamy do słoików albo jakiś pojemników i przykrywamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.
A można ją za pasteryzować aby była dobra w zimie ? Wygląda apetycznie :
Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam pasteryzować, ale myślę, że można.
Ja robie taka surowke i pasteryzuje na zime. Pychotka
a ile może postać w zamkniętym słoiku zanim się popsuje? może w ogóle nie trzeba jej pasteryzować?
Tak jak w przepisie – może postać w lodówce dwa-trzy tygodnie. W przepisie również nic nie ma o pasteryzacji…
Tylko marchew i kapusta czy może można dodać np paprykę?
Halo oo jest tu ktoś? Czekam na odpowiedź bo chciałabym robić a nie wiem czy można dodać np.paprykę czy lepiej trzymać się Przepisu?
Nigdy nie robiłam tego przepisu z papryką, także nie jestem w stanie pomóc.
Wspaniała surówka . Należy wykonać wg. przepisu. Faktycznie może stać w lodówce 2 tygodnie. Papryka zmieni ten oryginalny kapuściany smak.
Ta surowka jest tak naprawde baza pod wszelakie eksperymenty.
Ja robie podobna z innych stron www, papryka jak najbardziej sie komponuje.
Nie rozumiem po co gotowac zalewe, co to zmieni w skladnikach?
Ja robie np. zalewe na zimno, duzo eksperymentuje, tzn. zamiast octu ocet jablkowy albo balsamiczny, zamiast oleju oliwa, zamiast cukru miod… itp. itd….
Musztarda jaka sie trafi…
Mam wrazenie, ze generalnie chodzi o to by kapuste plus dodatki zalac sosem winegret.
Nie uzywalem do tej pory cebuli, podejrzewam ze czosnek sie bezproblemowo wkomponuje.
Na jaką ilość wody jest ta proporcja i na tą surówkę z kapusty, ogórków i papryki też nie ma info ile wody
Przecież do tej sałatki nie dodaje się wody.
Ten przepis jest świetny.
Dziękuję
Surówka jest super. Robimy już kolejny raz, teraz z papryką. Po prostu rewelacja, w każdej chwili można wyjąć z lodówki i pałaszować do woli. To jest to, co gumisie lubią najbardziej 🙂