Gazpacho
Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej.
Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można ją podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. W tej mieszance zanurzamy chleb z odkrojoną skórką, pokrojony na kawałki. Całość odstawiamy na 20 minut. Pomidory zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 10 minut, po czym obieramy je ze skórki i odkrawamy zieloną część. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy przez sitko i przecieramy. Do gazpacho dodajemy pokrojone wcześniej kawałki warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Podobno jutro ma być upalnie, więc będzie dobra pora na takie gazpacho. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :) Jutro już ostatni dzień ;)