Wegetariańskie

Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji, która nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Głównym składnikiem gazpacho są pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej.

Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można ją podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki czy orzechy.

Składniki (na dwie porcje):

  • około 600 g pomidorów (4 duże)
  • 1 długi ogórek lub 3-4 gruntowe
  • czerwona papryka
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 kromki chleba pszennego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą. W tej mieszance zanurzamy chleb z odkrojoną skórką, pokrojony na kawałki. Całość odstawiamy na 20 minut. Pomidory zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 10 minut, po czym obieramy je ze skórki i odkrawamy zieloną część. Jednego pomidora kroimy w kostkę, resztę przekładamy do blendera. 1/3 ogórka i papryki również kroimy w kostkę, resztę na kawałki i przekładamy do blendera. Do blendera wkładamy również obraną cebulę, chleb w oliwie, dodajemy ocet i przyprawy. Całość miksujemy kilka minut, następnie przelewamy przez sitko i przecieramy. Do gazpacho dodajemy pokrojone wcześniej kawałki warzyw, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Gazpacho
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Podobno jutro ma być upalnie, więc będzie dobra pora na takie gazpacho. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :) Jutro już ostatni dzień ;)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago