Bardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem w sosie czosnkowym sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszna i uniwersalna, dlatego powinna zasmakować każdemu.
Składniki:
- opakowanie makaronu tortellini (dałam z nadzieniem szpinakowym)
- ogórek długi
- 200 g szynki konserwowej bądź schabu pieczonego
- puszka kukurydzy
- mały pęczek kopru
- 3 łyżki majonezu
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w kostkę, ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy, koperek siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Majonez mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Sosem zalewamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki.
Zostaw odpowiedź