zalewajka
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowana z zakwasu na żur i ziemniaków. Przepis nieco różni się w zależności od regionu. Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu.
Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu.
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku). Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…