Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne

chlebki jajeczne
chlebki jajeczne

Chlebki jajeczne to lekka i pyszna przekąska, którą można podać na wiele sposobów: jak kanapki z wędliną i warzywami; na słodko z dżemem, miodem i owocami, czy jako dodatek do sałatek i surówek. Jeden chlebek ma około 45 kcal.

Składniki (na około 14 chlebków):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki serka Philadelphia lub jego zamiennika (np. Twój Smak Piątnicy)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta czosnku w proszku (opcjonalnie, jeśli planujemy podać na słodko to pomijamy)

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy serek, sól i ewentualnie czosnek w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do białek wlewamy masę z żółtek i serka. Delikatnie mieszamy.

Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką delikatnie układamy w odstępach okrągłe placki. Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy.

chlebki jajeczne
chlebki jajeczne