Chlebki jajeczne to lekka i pyszna przekąska, którą można podać na wiele sposobów: jak kanapki z wędliną i warzywami; na słodko z dżemem, miodem i owocami, czy jako dodatek do sałatek i surówek. Jeden chlebek ma około 45 kcal.
Składniki (na około 14 chlebków):
- 4 jajka
- 4 łyżki serka Philadelphia lub jego zamiennika (np. Twój Smak Piątnicy)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta czosnku w proszku (opcjonalnie, jeśli planujemy podać na słodko to pomijamy)
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy proszek do pieczenia i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy serek, sól i ewentualnie czosnek w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do białek wlewamy masę z żółtek i serka. Delikatnie mieszamy.
Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łyżką delikatnie układamy w odstępach okrągłe placki. Chlebki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy.
jakie fajne! wyglądają bardzo puszyście 🙂
http://www.zielonakuchnia.blogspot.com
Zdecydowanie wypróbuję! 🙂 Zastanawiam się tylko czy przygotowane wieczorem, rano byłyby nadal dobre?
Tak, będą dobre, bo i tak jemy je na zimno 😉