Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka

Sos tatarski:

  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki marynowanych grzybków
  • mała cebula
  • gałązka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski.

Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy.

Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do salaterki, a na nie nakładamy sos tatarski.

Śledzie w sosie tatarskim
Śledzie w sosie tatarskim
Print Friendly, PDF & Email