Wszystkie Przepisy

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka

Sos tatarski:

  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki marynowanych grzybków
  • mała cebula
  • gałązka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski.

Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy.

Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do salaterki, a na nie nakładamy sos tatarski.

Śledzie w sosie tatarskim
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka tatarska ze śledziem – wyrazista i bardzo smaczna

Sałatka tatarska ze śledziem to jedna z tych sałatek, które od lat pojawiają się na…

6 godzin ago

Łaciatek z makiem – efektowne i bardzo smaczne ciasto

Łaciatek z makiem to ciasto, które przyciąga wzrok już po pierwszym krojeniu. Jasna masa jogurtowa…

2 dni ago

Sałatka jarzynowa z burakami – sprawdzony domowy przepis

Sałatka jarzynowa z burakami to bardzo smaczna odmiana dobrze znanej klasyki. Dodatek buraków sprawia, że…

5 dni ago

Śledzie z serem żółtym w musztardowym sosie – posmakują każdemu

Śledzie w wersji sałatkowej to jeden z najprostszych sposobów na podanie tej ryby w nieco…

1 tydzień ago

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

1 tydzień ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

2 tygodnie ago