Wszystkie Przepisy

Śledzie w sosie tatarskim

Śledzie w sosie tatarskim z jajkami to pyszna przystawka, która idealnie nadaje się na Święta czy inne uroczyste okazje.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 0,5 l mleka

Sos tatarski:

  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki marynowanych grzybków
  • mała cebula
  • gałązka natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12%
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 1/3 łyżeczki cukru brązowego
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm.

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka, ogórki, cebulę i grzyby kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski.

Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy.

Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do salaterki, a na nie nakładamy sos tatarski.

Śledzie w sosie tatarskim
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 dni ago

Ciasto Makowa Pokusa z wiśniami i kremem śmietankowym

Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…

6 dni ago

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

1 tydzień ago

Sałatka śledziowa po chłopsku – prosta, swojska i zawsze pyszna!

Domowa sałatka śledziowa po chłopsku to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Połączenie śledzia, ziemniaków,…

1 tydzień ago

Surówka po kreolsku – chrupiący i pikantny dodatek do obiadu

Surówka po kreolsku to idealny sposób, by w kilka minut ożywić każdy obiad. Świeże ogórki,…

2 tygodnie ago

Ciasto Sołtysa – kawowy deser, który zawsze się udaje

Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…

3 tygodnie ago