Pasztet sojowy z daktylami

Pasztet sojowy z daktylami
Pasztet sojowy z daktylami

Wegetariański pasztet sojowy z daktylami to pyszny i niebanalny dodatek do pieczywa. Jeśli lubicie roślinne pasztety, musicie go wypróbować! Nie wymaga wiele pracy, choć nieco długo się go robi, gdyż soja musi się gotować co najmniej 2 godziny, aby była miękka.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soi
  • 10 suszonych daktyli
  • średnia marchew
  • 2 cebule
  • 5 pieczarek
  • 2 jajka
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody pozostałej po moczeniu daktyli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka ostra wędzona

Przygotowanie

Soję zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie soję odcedzamy, płuczemy na sicie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok 2 godz).

Daktyle zalewamy wodą i moczymy przez około 2 godziny. Następnie kroimy je w kostkę.

Pieczarki, marchew i cebulę podsmażamy na maśle. Odcedzoną soję i podsmażone warzywa miksujemy blenderem na gładką masę.

Do masy dodajemy pokrojone daktyle, wodę pozostałą po ich moczeniu, sos sojowy, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Pasztet wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godzinę w temp 200 C.

Pasztet sojowy z daktylami
Pasztet sojowy z daktylami