Schab w sosie pieczarkowym to pyszne danie na obiad, które można podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie zasmakuje każdemu.
Składniki:
- około 500 g schabu
- 300 g pieczarek
- cebula
- 300 ml śmietany 30%
- szklanka bulionu warzywnego
- mały pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy około pięć minut. Następnie wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem do miękkości schabu. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy już bez przykrycia jeszcze około 10 minut, aż śmietana zgęstnieje. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
smakowicie 🙂