Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym to pyszne danie na obiad, które można podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • około 500 g schabu
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 300 ml śmietany 30%
  • szklanka bulionu warzywnego
  • mały pęczek pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Całość smażymy około pięć minut. Następnie wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem do miękkości schabu. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy już bez przykrycia jeszcze około 10 minut, aż śmietana zgęstnieje. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym