Piegusek z owocami
Szybkie ciasto piegusek z owocami przygotujemy w 10 minut (nie licząc czasu pieczenia). Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja wykorzystałam mrożone wiśnie, ale będzie pyszne również z truskawkami, brzoskwiniami, borowikami, rabarbarem czy jabłkami. Nie podaję dokładnej wagi owoców, gdyż tutaj też mamy dowolność. Jeśli chcemy bardziej wilgotne ciasto, dodajemy więcej owoców, jeśli bardziej „babkowate” wtedy ilość którą pokazuję na filmiku wystarczy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i chia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy sypką mieszankę z mąk i ucieramy na gładką masę. Masę przekładamy do formy (u mnie blaszka 24x24cm), na wierzchu układamy owoce, trochę je wciskając w masę. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…