Wszystkie Przepisy

Syrniki – rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki – tradycyjne rosyjskie placuszki z twarogu, mąki i jajka, popularne również w Białorusi i na Ukrainie.

Można je przygotować w wersji słodkiej i wytrawnej. Ja podałam na słodko, z dodatkiem jogurtu owocowego, natomiast jeśli chcecie wytrawną wersję zamiast cukru, dodajcie do ciasta pół łyżeczki soli. Do ciasta można dodać również cynamon, rodzynki czy inne suszone owoce. Podaje się je same, albo z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu, miodu, dżemu czy owoców.

Składniki ( na około 7 placuszków):

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru

Ponadto:

  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • mąka pszenna do obtaczania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem, lub miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę, cukier, jajka i wyrabiamy ręką na gadką masę. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy z niego kulę, obtaczamy w mące, następnie rozpłaszczamy na płaskie okrągłe placki. Syrniki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po około 5 minut z obu stron, aż staną się złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie posypujemy cukrem pudrem.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

20 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago