Surówka z kapusty w kilka minut idealnie sprawdzi się na grilla lub jako pyszny dodatek do obiadu. Jest smaczna, prosta do przygotowania i robi się ją dosłownie w parę chwil. W sezonie letnim najlepiej będzie wykorzystać młodą kapustę, ale równie dobrze sprawdzi się pekińska. Jeśli mamy białą kapustę najlepiej po posiekaniu ją posolić, ugnieść ręką i odstawić na 15 minut, następnie odcisnąć z wody. Kapusta będzie dzięki temu bardziej miękka.
Surówka jest bardzo zdrowa i lekka, także nawet będąc na diecie, można ją przygotować. Jeśli natomiast nie dbamy aż tak bardzo o kalorie, jej smak można wzbogacić łyżką majonezu.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty (poza sezonem biała lub pekińska)
- 2 pomidory
- cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka octu winnego
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę i szczypior drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, dodajemy ocet, olej i cukier. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy dokładnie.
Kilka słów o kapuście
Kapusta ma opinię ciężkostrawnego warzywa, a wpływają na to raczej dodatki w postaci golonek, boczków i kiełbas, z którymi tradycyjnie jej serwowana. W rzeczywistości kapusta jest niskokaloryczna – 100 g ma zaledwie 25 kcal i bogata w witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także w mikroelementy: zawiera bardzo duże ilości potasu i wapnia, oraz nieco mniej sodu, magnezu, żelaza, manganu, cynku i miedzi i siarki. Kapusta spożywana na surowo korzystnie wpływa na błonę śluzową przewodu pokarmowego, przynosi ulgę w zgadze, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny, a także przeciwdziała anemii. Sok z kapusty jest idealnym panaceum np. na kaca i znakomicie oczyszcza organizm ze wszelkich toksyn. Już w starożytności była ceniona ze względu na swe lecznicze właściwości.
Zostaw odpowiedź