Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami to prosta, ale bardzo pyszna potrawa, którą można przygotować na grillu albo w piekarniku. Ponieważ sezon grillowy w pełni, przepis na pewno się przyda.
Szaszłyki mogą być przygotowane na wiele różnych sposobów, z różnymi rodzajami mięs, warzywami, a nawet owocami. Poniżej prezentuję przepis z moimi ulubionymi dodatkami, składniki są na tyle uniwersalne, że powinny smakować każdemu. Można je przygotować i zamarynować kilka godzin przed upieczeniem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze.
Składniki (na około 12 sztuk):
- 2 laski kiełbasy
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone lub innego koloru
- mała cukinia
- 4 cebule
- papryka słodka, papryka ostra, majeranek, rozmaryn, czosnek w proszku, pieprz ziołowy, pieprz, sól (można również użyć gotowej przyprawy do grilla)
- olej (ok. 2 łyżki)
Przygotowanie
Kurczaka i papryki kroimy w większą kostkę. Cebule, cukinię i kiełbasę kroimy w plastry. Na patyczki nabijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i marynatą smarujemy szaszłyki. Pieczemy na grillu lub w piekarniku około 25 minut, co jakiś czas obracając.
Zostaw odpowiedź