Sałatki i surówki

Zdrowa sałatka „z zupek chińskich”

Zdrowa sałatka z zupek chińskich to świetna alternatywa dla jej tradycyjnego odpowiednika, wokół którego narosło wiele kontrowersji ze względu na paskudny skład jaki zawierają zupki chińskie. Nadmierne ich spożywanie może prowadzić do nadwagi, nadciśnienia, chorób serca czy nawet nowotworu. Oczywiście nic się nie powinno stać, jeśli spożywamy je raz na kilka miesięcy, choć nawet wtedy makaron z zupek jest obciążeniem dla naszego układu pokarmowego, gdyż żołądek trawi go godzinami i jest magazynowany w naszym przewodzie pokarmowym przez długi czas.

Zupki chińskie można jednak zastąpić makaronem noodle wykonanym z mąki pszennej, który można kupić w każdym większych sklepie, najczęściej na dziale z kuchnią azjatycką i naturalną przyprawą, którą wykonamy w domu. Bez żadnych tłuszczy utwardzonych, glutaminianu sodu, z ilością soli i cukru, którą sami będziemy kontrolować.

Makaron można również przygotować bez dodatku przypraw, sałatka też będzie smaczna, tylko straci tę lekko azjatycką nutę.

Sałatka z makaronem noodle, kapustą pekińską i szynką jest bardzo smaczna, sycąca i świetnie sprawdzi się na imprezie, grillu czy jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 250 g szynki (może być również pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i usmażona)
  • duży ogórek zielony
  • pół główki średniej kapusty pekińskiej
  • około 100 g makaronu noodle
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przyprawa do makaronu:

  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta: czosnku granulowanego, soli, pieprzu, ostrej papryki, imbiru
  • pół łyżeczki: cukru, suszonej pietruszki, curry, przyprawy 5 smaków (opcjonalnie)

Przygotowanie

Składniki na przyprawę mieszamy ze sobą. Makaron noodle kruszymy, zalewamy gorącą wodą i dodajemy przyprawę. Pozostawiamy go w wodzie na około 10 minut, aż lekko zmięknie. Następnie makaron odsączamy na sicie.

Szynkę, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę.

Zdrowa sałatka z zupek chińskich
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago