Bananowa krówka
Bananowa krówka to dziecinnie proste ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut! Poza tym jest obłędnie pyszne w smaku i uda się nawet komuś, kto w ogóle nie potrafi gotować. Ciasto składa się z biszkoptów, pysznego kremu z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i masą krówkową oraz bananów. Jest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu!
Krem:
Dodatkowo:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem zesztywniał i łatwo się kroił.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
View Comments
Witam, ciasto jest przepyszne, ale mam wrażenie, że czegoś w tym przepisie brakuje (żelatyny ?) . Spróbowałam 2x i owszem było fantastyczne w smaku (ja dodałam akurat masy o smaku toffi, ponieważ taką właśnie lubię) , ale muszę to nazwać deserem, ponieważ krem jest tak rzadki, że nakładałam łyżką, bo o krojeniu nie było mowy. Za drugim razem już tak dla pewności dodałam do ubijanej śmietany fix. Było jeszcze bardziej lejące niż za pierwszym razem. Co robię nie tak ? Rodzina się zajadała , ale przy tak rzadkiej konsystencji lepiej to robić do pucharków jak tradycyjne Tiramisu. Będę wdzięczna za odp. i poradę, bo smak jest rewelacyjny :) Serdecznie pozdrawiam
Ciasto należy dobrze schłodzić przed podaniem i najlepiej podawać je na drugi dzień po przygotowaniu (cały ten czas powinno być przetrzymywane w lodówce).
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mówi się, że do trzech razy sztuka :) ;) Obojętnie w jakiej będzie formie, smakuje wyśmienicie :) Życzę miłego dnia i serdecznie pozdrawiam :)