Dania główne

Wieprzowina po myśliwsku

Wieprzowina po myśliwsku to pyszne, aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas.

W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki.

Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków.

Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku:

  • 250 g karkówki
  • 250 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • 2 niezbyt duże ogórki kiszone
  • 15 g suszonych grzybów
  • około 1,5 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz

Przygotowanie

Grzyby zalewamy szklanką wody i odstawiamy na godzinę. Mięso myjemy, suszymy i kroimy w plastry grubości około 3 cm. Następnie każdy plaster kroimy na pół, albo na 3 porcje i lekko rozbijamy, tak aby wyszły nam niewielkie kotleciki. Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, w trakcie smażenia dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Kiedy mięso i cebula będą podsmażone, na patelnię wlewamy szklankę bulionu, a także dodajemy po kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem na małym gazie około pół godziny, następnie jeśli cały bulion odparuje wlewamy kolejne pół szklanki. Mięso dusimy pod przykryciem jeszcze jakieś 15 minut, aż stanie się miękkie. Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy wraz z wodą, w której się moczyły na patelnię. Dodajemy również sos sojowy, zioła i przyprawy. Pod koniec duszenia, kiedy mięso będzie już bardzo miękkie, a sos z bulionu i wody z moczenia grzybów zredukowany, dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę ogórki. Całość dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Wieprzowina po myśliwsku
Wieprzowina po myśliwsku

Inne przepisy na wieprzowinę:

Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad

Gulasz Z Karkówki Z Warzywami

Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą

Wieprzowina Z Marchewką

Sos Z Karkówki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago