Dania główne

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego to wyśmienite danie na rodzinny obiad. Mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym zapiekane z serem żółtym zasmakują nawet największym niejadkom. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką.

 

Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje):

Klopsy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna)
  • sól, pieprz, pietruszka suszona

 

Sos:

  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

 

Dodatkowo:

  • 150 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Z kajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki.

Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Do pieczarek wlewamy bulion, mleko i dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy zahartowaną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę.

W naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Na nie wylewamy sos pieczarkowy. Całość posypujemy startym serem żółtym. Klopsiki zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

 

Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety:

Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym

Klopsiki Z Piekarnika

Pulpety Zapiekane Na Ryżu

Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym

Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami

Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym

Zupa Warzywna Z Pulpetami

Spaghetti Z Pulpetami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago