Dania główne

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego to wyśmienite danie na rodzinny obiad. Mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym zapiekane z serem żółtym zasmakują nawet największym niejadkom. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką.

 

Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje):

Klopsy:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna)
  • sól, pieprz, pietruszka suszona

 

Sos:

  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

 

Dodatkowo:

  • 150 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Z kajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki.

Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Do pieczarek wlewamy bulion, mleko i dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy zahartowaną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę.

W naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Na nie wylewamy sos pieczarkowy. Całość posypujemy startym serem żółtym. Klopsiki zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym

 

Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety:

Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym

Klopsiki Z Piekarnika

Pulpety Zapiekane Na Ryżu

Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym

Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami

Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym

Zupa Warzywna Z Pulpetami

Spaghetti Z Pulpetami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago