Ciasta i desery

Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Ciasto Lodowiec bez pieczenia jest wyjątkowo pyszne i efektowne. Jedno z lepszych ciast na zimno jakie jadłam. Idealne na lato, kiedy mamy pod dostatkiem owoców, ale zapewniam, że w czasie chłodniejszej pogody smakuje równie dobrze.

Choć nazwa ciasta brzmi „Lodowiec”, mnie się jego smak bardziej kojarzy z ciasteczkami Delicje, które zresztą bardzo lubiłam, póki nie zaczęłam czytać składu produktów spożywczych. Ja do ciasta dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają.

Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm):

  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 100 g)
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 1,5 szklanki mleka (400 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • około 300 g malin lub innych owoców (świeże lub mrożone)

Przygotowanie

  1. Szklankę mleka zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dosypujemy budyń, mąkę pszenną i resztę mleka. Całość miksujemy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Jedną galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Następnie dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając. Po utarciu masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i miksujemy, aż nabierze jednolitego brązowego koloru.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  5. Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szklanki (około 700 g) wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Biszkopty maczamy w tężejącej galaretce pomarańczowej i układamy na dnie tortownicy. Na nie wykładamy jasny krem i wyrównujemy. Na jasnym kremie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w galaretce. Jeśli jednak nie zużyliśmy całej galaretki na nasączenie, wylewamy ją po prostu na biszkopty i odstawiamy na 10 minut do lodówki, aby stężała. Następnie wykładamy brązowy krem i wyrównujemy.
  7. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę, do momentu stężenia kremów i wystygnięcia wiśniowej galaretki.
  8. Po tym czasie na wierzch ciasta wkładamy owoce i ostrożnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze stężała.
Ciasto Lodowiec bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Stefanka Z Kaszy Manny

Domowe Rafaello Na Krakersach

Budyniowiec Na Herbatnikach Z Cytrynową Pianką

Ciasto Marlenka Bez Pieczenia

Szybkie Ciasto Snikers Na Krakersach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Fantastycznie wygląda i zapewne tak smakuje,super przepis zapisuję,dziękuję

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago