Krokiety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna i sycąca propozycja na tani, rodzinny obiad. Krokiety są proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa.
Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony.
Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk)
- 800 g ziemniaków
- 2 łyżki masła
- jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- mały pęczek natki pietruszki
- pieprz, sól
Dodatkowo
- cebula
- około 350 g pieczarek
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia, przeciskamy je przez praskę.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki podsmażamy na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy, aby powstało ciasto.
Rękami namoczonymi w wodzie, odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet.
Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym.
Zostaw odpowiedź