Sałatki i surówki

Surówka barowa z białej kapusty

Surówka barowa z białej kapusty, z marchewką, cebulą i ogórkami konserwowymi jest bardzo smaczna, chrupiąca i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Będzie idealna do pieczonych czy grillowanych mięs, kotletów schabowych czy nawet kebaba albo innego fastfooda.

Surówka jest prosta do zrobienia, choć trzeba się nieco pomęczyć, aby zetrzeć i poszatkować wszystkie warzywa. W tej czynności może nas wyręczyć wielofunkcyjny robot kuchenny albo ewentualnie mąż. Jeśli chcecie pozbawić ją kalorii, zamiast majonezu i śmietany zastosujcie jogurt naturalny, choć moim zdaniem nieco straci wtedy na smaku.

Składniki na surówkę barową z białej kapusty:

  • pół średniej główki białej kapusty
  • spora marchew
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól do smaku

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. Obraną marchew i ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, śmietanę, ocet i sól. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się „przegryzły”.

Surówka barowa z białej kapusty

Zobacz inne przepisy na surówki z białej kapusty:

Surówka Kopenhaska

Dwutygodniowa Surówka Z Kapusty (Jak U Chińczyka)

Najlepsza Surówka Coleslaw – Jak Z KFC

Surówka Z Białej Kapusty

Surówka barowa z białej kapusty
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago