Krakersiak z orzechami - ciasto bez pieczenia
Krakersiak z orzechami bez pieczenia to błyskawiczny deser o wyjątkowym smaku. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a słona nuta dodaje mu charakteru. Wykonuje się je błyskawicznie i można je zajadać właściwie od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy lekko zmiękną, a masa z mascarpone i kajmaku zastygnie. Jest wyjątkowo pyszne i będzie smakować wszystkim łasuchom.
Orzechy przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem na drobniejsze części. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce sera mascarpone, cały czas miksując. Następnie dodajemy również kajmak. Kiedy wszystkie składniki się połączą i masa będzie gładka, dodajemy 2/3 orzechów i całość mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy równe części i czwartą połowę mniejszą.
Na dnie blaszki (moja ma wymiary 26×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów, na nią wykładamy jedną z części masy. Czynność powtarzamy tak, aby mieć 4 warstwy krakersów i trzy warstwy masy. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarowujemy ostatnią, najmniejszą cześć masy i posypujemy ją resztą orzechów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nam ładnie zastygło.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…