Ciasta i desery

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Śmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto uzbroić się w cierpliwość.

Składniki na śmietanowiec z truskawkami:

  • 3 galaretki różnokolorowe (dałam truskawkową, brzoskwiniową i agrestową)
  • 1 kg śmietany 18%
  • około 350 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • paczka okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne, kontynuujemy pracę nad deserem. Rozpuszczamy ostatnią galaretkę również w 400 ml gorącej wody. Natomiast żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody. Zarówno żelatynę jak i galaretkę odstawiamy do przestygnięcia. Dno blaszki (moja ma wymiary 26×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy biszkopty. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy w kostkę, drugą w plasterki.

Stężałe dwie galaretki wyjmujemy z lodówki i za pomocną noża namoczonego w zimnej wodzie kroimy w kostkę. Śmietanę miksujemy przez chwilę z cukrem pudrem, następnie dodajemy zimną, ale jeszcze niestężałą żelatynę. Całość miksujemy jeszcze chwilę i dodajemy truskawki i galaretki pokrojone w kostkę. Mieszamy łyżką dokładnie. Masę ostrożnie wylewamy na blaszkę z biszkoptami. Ciasto wkładamy do lodówki. Czekamy, aż ostatnia galaretka zacznie lekko tężeć. Wtedy wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim truskawki pokrojone w plasterki i delikatnie wylewamy galaretkę. Całość wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin, aby deser dobrze zesztywniał.

Śmietanowiec z truskawkami – ciasto bez pieczenia

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Domowe Rafaello Na Krakersach

Pianka Zebra Leciutka Jak Piórko (188 Kcal)

Ciasto Marlenka Bez Pieczenia

Lekki Galaretkowiec Na Jogurcie (146 Kcal)

Trójkolorowa Stefanka Bez Pieczenia

Tęczowy Sernik Na Zimno – Super Lekki (175 Kcal)

Ciasto Bez Pieczenia Z Jabłkami I Bitą Śmietaną

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago