Śmietanowiec z truskawkami - ciasto bez pieczenia
Śmietanowiec z truskawkami to bardzo lekkie i pyszne ciasto bez pieczenia w sam raz na upały. Jest bardzo delikatne i nie za słodkie. Truskawki, śmietana, galaretki i biszkopty tworzą wyjątkowo udane zestawienie. Przy deserze w zasadzie nie ma dużo pracy, choć poskładanie całości zajmie kilka godzin, gdyż trzeba czekać, aż galaretki czy żelatyna stężeją. Efekt jednak jest olśniewający, więc warto uzbroić się w cierpliwość.
Dwie galaretki rozpuszczamy w osobnych miseczkach w 400 ml gorącej wody każda. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeją. Kiedy galaretki będą sztywne, kontynuujemy pracę nad deserem. Rozpuszczamy ostatnią galaretkę również w 400 ml gorącej wody. Natomiast żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody. Zarówno żelatynę jak i galaretkę odstawiamy do przestygnięcia. Dno blaszki (moja ma wymiary 26×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy biszkopty. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i dzielimy na dwie części. Jedną część kroimy w kostkę, drugą w plasterki.
Stężałe dwie galaretki wyjmujemy z lodówki i za pomocną noża namoczonego w zimnej wodzie kroimy w kostkę. Śmietanę miksujemy przez chwilę z cukrem pudrem, następnie dodajemy zimną, ale jeszcze niestężałą żelatynę. Całość miksujemy jeszcze chwilę i dodajemy truskawki i galaretki pokrojone w kostkę. Mieszamy łyżką dokładnie. Masę ostrożnie wylewamy na blaszkę z biszkoptami. Ciasto wkładamy do lodówki. Czekamy, aż ostatnia galaretka zacznie lekko tężeć. Wtedy wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim truskawki pokrojone w plasterki i delikatnie wylewamy galaretkę. Całość wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin, aby deser dobrze zesztywniał.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…