Dania główne

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Roladki z mięsa mielonego w sosie cebulowym to niezwykle smaczny pomysł na domowy obiad dla całej rodziny. Podane z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty smakują wyśmienicie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, choć wymaga nieco cierpliwości. Ja zawsze przygotowuję sporą ilość roladek, żeby mieć obiad na dwa dni.

Składniki na roladki z mięsa mielonego w sosie (około 7 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam wieprzowe)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • mała cebulka, albo pół dużej
  • ogórek kiszony
  • około 100 g kiełbasy
  • papryka wędzona, czosnek granulowany, sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia

Ponadto:

  • szklanka bulionu
  • spora cebula
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • łyżka mąki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez dość długą chwilę. Cebulę, ogórka i kiełbasę kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą.

Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżkę farszu z cebuli, kiełbasy i ogórka. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Następnie na patelnię wlewamy bulion i całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 15 minut. W trakcie duszenia roladki przewracamy na drugą stronę.

Po tym czasie roladki wyjmujemy z patelni, a sos przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie sosem sojowym. Jeśli jego konsystencja jest zbyt rzadka, wlewamy do niego łyżkę mąki rozrobioną z 1/3 szklanki zimnej wody. Jeśli chcemy uzyskać więcej sosu, można wlać na patelnię jeszcze pół szklanki wody lub bulionu. Sos gotujemy jeszcze minutę i polewamy nim roladki.

 

Roladki z mięsa mielonego w sosie

 

Zobacz inne przepisy na roladki:

Roladki Z Mięsa Mielonego Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Cebulowe Roladki Schabowe

Roladki Ze Schabu W Sosie Śmietanowym

Roladki Z Mięsa Mielonego

Dietetycznie: Roladki Z Kurczaka Ze Szpinakiem I Frytki Z Marchewki I Selera (337 Kcal)

Roladki Z Karkówki – Rozpływają Się W Ustach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

3 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

3 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago