Szybkie ciasto bez pieczenia
Szybkie ciasto bez pieczenia z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to bardzo pyszny deser na wyjątkowe okazje (albo bez okazji). Smakuje wyśmienicie, dzięki lekko kwaskowatemu dżemowi i kakao nie jest mdły ani zbyt słodki. Do tego prezentuje się bardzo ładnie, także nikogo nie trzeba zachęcać do jego skosztowania, znika błyskawicznie ze stołu. Ciasto przygotujemy dosłownie w 15 minut, ale przed jego podaniem należy je przetrzymać kilka godzin w lodówce, żeby krem zesztywniał. Choć nikt nie zabroni, zajadać się nim od razu po przygotowaniu 😉
Przed przygotowaniem kremu mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich wsypujemy kakao i miksujemy przez chwilkę, aż uzyska jednolity kolor.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm, ale możecie użyć nieco większej) układamy warstwami, każdą warstwę kremu dokładnie wygładzając:
– herbatniki
– masa mascarpone z kakao
– herbatniki
– dżem
– herbatniki
– większość białego kremu z mascarpone (zostawiamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu)
– herbatniki
– reszta białego kremu
– na koniec ciasto posypujemy startą na tarce czekoladą.
Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby kremy stężały, dzięki czemu całość zesztywnieje i bez problemu będzie się kroić.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Zrobię ksieżniczkę na urodziny mojej Madzi- tylko aby mi wyszło tak pięknie jak Tobie; pytanie czy krem nie jst zbyt miękki przy nakladaniu ? bo to dla gości ; Pozdrawiam Cie serdecznie Milenko
Krem po kilku godzinach w lodówce robi się sztywny. Ciasto takie jak widać na zdjęciu było trzymane przez noc w lodówce w temp 5 C :)
Czy w środkowych warstwach można zastąpić herbatniki krakersami?
można spróbować ;)