Ciasta i desery

Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to bardzo pyszny deser na wyjątkowe okazje (albo bez okazji). Smakuje wyśmienicie, dzięki lekko kwaskowatemu dżemowi i kakao nie jest mdły ani zbyt słodki. Do tego prezentuje się bardzo ładnie, także nikogo nie trzeba zachęcać do jego skosztowania, znika błyskawicznie ze stołu. Ciasto przygotujemy dosłownie w 15 minut, ale przed jego podaniem należy je przetrzymać kilka godzin w lodówce, żeby krem zesztywniał. Choć nikt nie zabroni, zajadać się nim od razu po przygotowaniu 😉

Składniki na szybkie ciasto bez pieczenia:

  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru (6 łyżek)
  • mały słoik dżemu porzeczkowego (200 g)
  • 2 łyżki kakao
  • duża paczka herbatników (220 g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie

Przed przygotowaniem kremu mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich wsypujemy kakao i miksujemy przez chwilkę, aż uzyska jednolity kolor.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm, ale możecie użyć nieco większej) układamy warstwami, każdą warstwę kremu dokładnie wygładzając:

– herbatniki

– masa mascarpone z kakao

– herbatniki

– dżem

– herbatniki

– większość białego kremu z mascarpone (zostawiamy kilka łyżek na posmarowanie wierzchu)

– herbatniki

– reszta białego kremu

– na koniec ciasto posypujemy startą na tarce czekoladą.

Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby kremy stężały, dzięki czemu całość zesztywnieje i bez problemu będzie się kroić.

W przygotowaniu ciasta pomógł mi robot kuchenny Teesa EASY COOK EVO 4in1.

 

Szybkie ciasto bez pieczenia
Szybkie ciasto bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na ciasto bez pieczenia:

Śmietanowiec Z Truskawkami – Ciasto Bez Pieczenia

Krakersiak Z Orzechami – Ciasto Bez Pieczenia

Szarlotka Bez Pieczenia Z Masą Budyniową

Ciasto Lodowiec Bez Pieczenia

Bananowa Krówka – Błyskawiczne Ciasto Bez Pieczenia

Napoleonka Bez Pieczenia Na Herbatnikach

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Zrobię ksieżniczkę na urodziny mojej Madzi- tylko aby mi wyszło tak pięknie jak Tobie; pytanie czy krem nie jst zbyt miękki przy nakladaniu ? bo to dla gości ; Pozdrawiam Cie serdecznie Milenko

    • Krem po kilku godzinach w lodówce robi się sztywny. Ciasto takie jak widać na zdjęciu było trzymane przez noc w lodówce w temp 5 C :)

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago